Wie ben ik ?

Hoi, ik ben Gretel.   Ik groeide op in Meersel-Dreef, een dorpje aan de Nederlandse grens, te midden van veel groen en speelruimte.  
Samen met mijn partner Dieter en twee kinderen woon ik sinds 1997 in Brugge.
Ik wissel momenten van tot rust komen (in de natuur) graag af met gezellig samen zijn, kamperen, muziek, creatief bezig zijn, zwemmen en yoga. 
Ik draag ook graag mijn steentje bij aan een meer diverse en duurzame samenleving.

Ik geloof in de kracht van vertragen, ont-moeten, lichaamsbewustzijn, verbinding met de natuur en preventieve gezondheidszorg.  

Ontwikkeling, zelfontplooiing, (op)groeien en ouderschap zijn al mijn hele leven een passie!    Mindfulness geeft ons tools om het 'praten en denken over' als psychologe te overstijgen en met een creatief palet aan oefeningen de kracht van mildheid en nieuwsgierig hier-en-nu aanwezig zijn in ons lichaam & bewustzijn te laten ervaren. 

Ik geniet van de afwisseling aan methodieken om met mensen, klein en groot, op weg te gaan.   En zoals een 10-jarig meisje zo mooi zei: 'ik geniet er van om kleine rust- en stilte momentjes te ervaren'.

Na 20 jaar werken als klinisch kinderpsycholoog-systeemtherapeut draag ik een rijk gevulde rugzak.  Ik werkte binnen verschillende diensten van de jeugd- en geestelijke gezondheidszorg (CAW, CAR, CGGZ, Kameleon en Kinderopvang/Ontmoetingsruimte).   
In alle ontmoetingen merkte ik op hoe zoekende vele mensen zijn in onze snel evoluerende en vaak als druk en veeleisend ervaren samenleving.  
Met mindfulness begeleiding wil ik mensen, klein en groot,  inspireren om meer plezier momenten, minder stress, meer veerkracht en (zelf)vertrouwen te ervaren in het samen leven vandaag.  Mindfulness vaardigheden maken ons (veer)krachtiger om met de uitdagingen van het dagelijkse leven om te gaan.    

Graag bied ik ruimte om te onthaasten en te ont-moeten: 'je mag er zijn zoals je bent'! In stilte aanwezig zijn of je ervaringen delen in het moment.       
Als eerstelijnspsycholoog wil ik mindfulness op een laagdrempelige manier toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen.   Zo wil ik mijn steentje bijdragen aan meer welzijn en gezondheid van vele (aanstaande) ouders, kinderen en volwassen! Ik geloof in de kracht van zelfzorg én verbinding, om vriendelijker met jezelf, je omgeving en de mensen om je heen om te gaan. 

'Onze missie is  van de wereld een fijnere plek maken.  We geloven dat de op mindfulness gebaseerde principes hierbij kunnen helpen'

(Bron: SeeTrue, Mindfulness opleidingen en trainingen)

Mijn opleidingen 

* Licentiaat Klinische Psychologie, optie Kind, Jeugd en Gezin - K.U. Leuven

* Familie- en Systeempsychotherapie - I.P.R.R. 

* Kindertrainer Mindfulness en Mindful Opvoeden - KiddyMinds

* Basisopleiding Trainer Mindfulness - SeeTrue/IAM

Persoonlijke ontwikkeling en blijvende vorming

* Diverse 8-wekentrainingen mindfulness

* Meerdaagse (Vipassana) meditatie trainingen

* Intervisie & supervisie

* Verbindend communiceren met jonge kinderen (Impuls vzw)

* Draaiboek perinataal groepsaanbod (Expoo)

* Vormingen in Preventieve gezinsondersteuning en ontwikkelingsstimulering 

* Talrijke bijscholingen rond hechting-, ontwikkelings- en leerproblemen & focussen bij kinderen (GGZ)


'Na 50 jaar als dochter, partner en moeder van twee jongvolwassenen draag ik een rijk gevulde   rugzak vol levenservaring.   Ook ik leerde surfen op de golven die het leven met zich meebrengt.   Dankbaarheid en levenslust zijn  mijn stuwende kracht '                  (Gretel, 2023)